Week 44

De afgelopen vier weken hebben we het gehad over het omschakelen van aanvallen naar verdedigen en het verdedigen op eigen helft. Tijd om de balans op te maken in de evaluatieweek!

Waar gaan we het over hebben? Kiezen: omschakelen van aanvallen naar verdedigen of het verdedigen op eigen helft

Wat willen we bereiken? Kiezen: Dat de spelers sneller gaan omschakelen van het aanvallen naar het verdedigen, waarbij ze druk geven op de bal of dat de spelers beter worden in het hanteren van de verdedigende houding, waardoor we meer ballen afpakken

Welk spelprincipe behandelen we? Kiezen: Grip krijgen op de bal of dat de ruimtes zo klein mogelijk worden gehouden

Welk fysiek aspect behandelen we? Kiezen: We zijn bezig met de wendbaarheid van spelers of we zijn bezig met de kracht van de spelers

Hoe werkt het? Hieronder vind je één voorbeeld trainingen in het thema omschakelen van aanvallen naar verdedigen en één voorbeeld training in het thema verdedigen op eigen helft. De opbouw van de training is als volgt:

  1. Warming – up
  2. Oefening 1
  3. Oefening 2
  4. Toepassen in partij

Het onderdeel partij hebben we niet uitgewerkt. In onderdeel 1,2 en 3 werken we telkens één oefenvormen per ‘deel’ uit. Één in ieder thema. Je kunt natuurlijk ook kiezen uit de oefeningen die de vorige weken voorbij zijn gekomen! 

Veel plezier met je training!

1. Bewegingsscholing wendbaarheid
Materialen: gebruik een hoepel per tweetal (of maak een vakje met pionnetjes)
Afstand: Afstand tussen de hoepels/vakjes is ongeveer 3 meter
Hoe werkt het? De spelers staan om de hoepel heen met 1 bal per tweetal. Deze bal hebben ze in hun handen. De bedoeling is dat ze de bal in de hoepel gooien. De bal mag 1x stuiten in de hoepel, waarna de ander de bal moet vangen. Als de bal vaker dan 1x stuit, heeft de ander een punt. Regel is dat je om de hoepel / het vakje heen loopt.
Spelers staan tegenover elkaar. Er is een aanvaller en een verdediger. De aanvaller mag bepalen wanneer hij over
Leuker maken? Werk met een ‘move up, move down’ systeem. Winnaars de ene kant op, verliezers de andere kant op. Zo krijg je ook niveau groepen! 
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie zo’n 5 tot 10 minuten.
Inhoud: Zet af met je tenen (punaise in je hak), maak grote passen (snel thuis), hou je rug recht (als een plank), borst vooruit (als een beer).
1. Bewegingsscholing kracht
Materialen: Geen
Afstand: Laat twee spelers naast elkaar zitten met hun voeten contra van elkaar (zie video)
Hoe werkt het? Spelers zitten op de grond en mogen alleen met hun handen de ander zijn romp op de grond proberen te krijgen. Lukt dit? Dan heeft de ‘aanvaller’ een punt.
Leuker maken? Werk met ‘move up, move down’. Heb je gewonnen, ga je een tweetal naar rechts, heb je verloren een tweetal naar links. Zo krijg je ook passende niveau groepen.
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie zo’n 5 tot 10 minuten.
Inhoud: Span je buikspieren aan, gebruik je kracht uit je bovenarmen, zoek een juist moment ‘om aan te vallen’
2. 1 vs 1 met de nadruk op het omschakelen van aanvallen naar verdedigen
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen en twee doel(tjes)
Afstand: Afhankelijk van je leeftijdscategorie is de afstand van het veld 12 meter breed en 20/25 meter lang.
Hoe werkt het? Het spel start met een speler die alleen mag aanvallen tegen een speler die verdedigd. Als dit potje af is (de bal is uit of er is gescoord) gaat in het begin de aanvaller eruit en komt er een nieuwe verdediger in. De verdediger van het eerste potje wordt nu aanvaller en krijgt een bal ingespeeld van zijn teamgenoten. Vanaf nu start het spel, iedere speler verdedigd 1x en valt 1x aan. Zie video.
Leuker maken? Laat de spelers punten bijhouden in teamverband en speel tot een bepaald aantal (10 punten is aan te raden) .
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 10/15 minuten
Inhoud: Meteen omschakelen naar het verdedigen, druk geven op de bal, weg dwingen van het doeltje, blijf op je voorvoeten bewegen.
2. K+1 vs 3 met de nadruk op het verdedigen op eigen helft
Materialen: Gebruik 6 pionnen voor het uitzetten van het veld per organisatie en 2 doelen (heb je geen keeper gebruik dan kleine doeltjes en speel de vorm zonder keeper, 1vs3)
Afstand: Afhankelijk van je leeftijdscategorie. Vak: 12 meter breed, 20/25 meter lang.
Hoe werkt het? De aanvallers komen vanuit verschillende kanten het speelveld in (zie video). Er wordt gespeeld tegen 1 verdediger (en een keeper). De aanvallers starten iedere keer met bal. Als de bal uit is of er is gescoord start er een nieuw potje.
Leuker maken? Voer een punten systeem in (bijvoorbeeld wie als eerste …. heeft wint). Geef vooral veel complimenten en beloon het verdedigen op eigen helft: afgepakt en gescoord? Dubbele punten! Stimuleer het ondertal en wissel dit regelmatig af.
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 15 minuten
Inhoud: Sta in je verdedigende houding, dwing de tegenstander naar een kant (of het midden), kies je moment om druk te geven (trigger= bal stuit op bij tegenstander, tegenstander speelt de bal verkeerd voor zich uit, tegenstander is in een hoek).
3. 2 vs 2 met de nadruk op het omschakelen van aanvallen naar verdedigen
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen en twee doel(tjes)
Afstand: Afhankelijk van je leeftijdscategorie is de afstand van het veld 16 meter breed en 25/30 meter lang.
Hoe werkt het? Het spel start met twee spelers die alleen mogen aanvallen tegen twee spelers die verdedigen. Als dit potje af is (de bal is uit of er is gescoord) gaat het aanvallende tweetal eruit en komt er een nieuw verdedigend tweetal in. De verdedigers van het eerste potje worden nu aanvallers en krijgen een bal ingespeeld van hun teamgenoten. Vanaf nu start het spel, iedere tweetal verdedigd 1x en valt 1x aan. Zie video.
Leuker maken? Laat de spelers punten bijhouden in teamverband en speel tot een bepaald aantal (10 punten is aan te raden) .
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 20 minuten
Inhoud: Meteen omschakelen naar het verdedigen, druk geven op de bal, weg dwingen van het doel, blijf op je voorvoeten bewegen, geef elkaar rugdekking (touwtje maken), verdedig de as.
3. (K+) 3 vs 3 met de nadruk op het verdedigen op eigen helft
Materialen: Gebruik 6 pionnen voor het uitzetten van het veld per organisatie en 2 doelen (of kleine doelen).
Afstand: Afhankelijk van je leeftijdscategorie. 12/15 meter breed, 30 meter lang.
Hoe werkt het? De spelers spelen 3 vs 3. Op het moment dat de bal uit is of er wordt gescoord komt er bij beide teams een nieuw drietal in. Speel dit spel bewust in een smal veld zodat het gestimuleerd word om vooruit te verdedigen. Zie video.
Leuker maken? Voer een punten systeem in (bijvoorbeeld wie als eerste …. heeft wint). Geef vooral veel complimenten en beloon het verdedigen op eigen helft: afgepakt en gescoord? Dubbele punten!
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 20 minuten
Inhoud: Sta in je verdedigende houding, dwing de tegenstander naar een kant (of het midden), kies je moment om druk te geven (trigger= bal stuit op bij tegenstander, tegenstander speelt de bal verkeerd voor zich uit, tegenstander is in een hoek), geef elkaar rugdekking, houdt de ruimtes klein.
Volg Schagen United:
Geplaatst in 08/O9, O10/O11, O12/O13 en getagd met .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *