Week 49

De afgelopen vier weken hebben we het gehad over het aanvallen op helft tegenstander en het omschakelen van het verdedigen naar het aanvallen. Tijd om de balans op te maken in de evaluatieweek!

Waar gaan we het over hebben? Kiezen: aanvallen op helft tegenstander of het omschakelen van het verdedigen naar het aanvallen

Wat willen we bereiken? Kiezen: Dat de spelers beter afwerkers, waardoor ze meer doelpunten gaan maken of dat spelers sneller diepte aanvallen in het omschakelen van het verdedigen naar het aanvallen

Welk spelprincipe behandelen we? Kiezen: Spelen om een doelpunt te maken (lef, beslissend, doelgericht) of diepte maken zonder bal 

Welk fysiek aspect behandelen we? Kiezen: We zijn bezig met het voetenwerk van de spelers of de explosiviteit van de spelers

Hoe werkt het? Hieronder vind je één voorbeeld trainingen in het thema aanvallen op helft tegenstander en één voorbeeld training in het thema omschakelen van verdedigen naar aanvallen. De opbouw van de training is als volgt:

  1. Warming – up
  2. Oefening 1
  3. Oefening 2
  4. Toepassen in partij

Het onderdeel partij hebben we niet uitgewerkt. In onderdeel 1,2 en 3 werken we telkens één oefenvormen per ‘deel’ uit. Één in ieder thema. Je kunt natuurlijk ook kiezen uit de oefeningen die de vorige weken voorbij zijn gekomen! 

Veel plezier met je training!

1. Bewegingsscholing voetenwerk
Materialen: Gebruik 12 pionnen om een driehoekje te maken en 4 pionnen om een vakje te maken in het midden van het veld. Daarnaast gebruik je 7 ballen.
Afstand: Vak is ongeveer 20×20 meter. De driehoekjes zijn 1x1x1 meter. Het vakje in het midden is 4×4 meter.
Hoe werkt het? Spelers staan in minimaal 2-tallen (in het filmpje 4-tallen) in de hoeken van het veld achter het driehoekje. In het midden van het veld liggen 7 ballen. Op signaal van de trainer mag er 1 speler per keer naar het midden rennen om 1 bal mee te nemen naar het eigen driehoekje. Vervolgens is de ander aan de buurt. Op een gegeven moment zijn de ballen in het midden ‘op’. Op dit moment moeten de spelers ‘roven’ bij de andere driehoekjes. Hierin mogen de spelers alleen aanvallen en dus de ballen in de vakjes niet verdedigen of elkaar hinderen (variatie 1.).Ze dribbelen vervolgens met de bal naar hun eigen vakje. Het spel stopt op het moment dat een drietal 3 ballen in hun driehoekje heeft. 
Leuker maken? Ga door naar variatie 2: spelers mogen nu naast het dribbelen ook de bal naar hun vakje passen. Let op: als de bal NIET in het driehoekje ligt, mag deze worden afgepakt door alle spelers! Als de bal in het driehoekje ligt, mag je deze niet meer verdedigen. 
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 10 tot 15 minuten 
Inhoud: Borst vooruit (als een beer), rug recht (als een plank), op je tenen (punaise in je hak), armen meenemen, zachtjes i.p.v. stampen (als een muis).
1. Bewegingsscholing explosiviteit
Materialen: Gebruik 8 pionnen om een vak uit te zetten en afhankelijk van je aantallen 1 tot 3 hesjes.
Afstand: Vak is ongeveer 20×20 meter. 
Hoe werkt het? Je wijst afhankelijk van je aantallen 1 tot 3 tikkers aan. Je geeft deze tikkers een hesje (in hun handen, hoeft niet aan). De tikkers krijgen 30 – 45 seconden de tijd om zoveel mogelijk ‘bokjes’ te ‘vangen’ en ‘beschermen’. Als een andere getikt is, wordt deze een bokje (zie video). De spelers die getikt zijn kunnen bevrijd worden door dat een andere speler over de rug (het bokje) van de ander springt. Aan de tikkers de taak om zoveel mogelijk bokjes te ‘vangen’ en ‘beschermen’. 
Leuker maken? Wees vooral enthousiast, gebruik metaforen (zie inhoud) en deel complimenten uit! Maak er eventueel een competitie strijd van (wie gaat het meeste bokjes tikken).
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 10 tot 15 minuten 
Inhoud: Borst als Ronaldo, rechte rug, lichaam als een plank, armen mee zwaaien, kort en fel grondcontact: ‘stuiteren’ en snelheid maken!, grote passen maken (grote passen, snel thuis!).
2. Passen en meenemen + afwerken gericht op het aanvallen op helft tegenstander
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen, 1 (klein) doel en 8 pionnen voor het passen/meenemen.
Afstand: Afhankelijk van je leeftijdscategorie is het vak ongeveer 20 meter lang en 12/15 meter breed. De afstand tussen de blauwe pionnen is tussen de 8 en de 12 meter. 
Hoe werkt het? Er wordt een twee zijdes een pass oefening gedaan. Eerst gaat het eerste team (zie video). Zodra de bal aan het einde wordt meegenomen in het vak, mag het andere team starten. Degene heeft dan tijd om af te werken tot dat het andere team in het vak is. Zie verder de video! 
Leuker maken?Afstanden kleiner/groter maken tussen de pionnen, zorg voor een hoog tempo! Werk ook met punten (het team wat als eerste zoveel punten heeft, wint).
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 10/15 minuten
Inhoud: Zo passen dat je teamgenoot er meteen iets mee kan, zo meenemen dat je meteen kan afwerken, tussen de palen schieten, mikken op een plekje waar de keeper niet staat.
2. 1 vs 1 tot 8 vs 8 vorm gericht op het omschakelen van het verdedigen naar het aanvallen
Materialen: Gebruik 8 pionnen om het veld af te bakenen en 6 pionnen van een andere kleur (2 setjes van in het filmpje: zwart – blauw – rood) en 2 (kleine) doelen.
Afstand: Afhankelijk van je leeftijdscategorie is het eerste vak 16 x 16 meter. De afstand van de kleuren pionnen is 1 meter. 
Hoe werkt het?  De spelers staan in twee teams bij de pionnen. De trainer roept eerst hoeveel tegen hoeveel er gespeeld wordt (1 vs 1 , 2 vs 2, etc.) en dan een kleuren volgorde. Beide teams moeten dan eerst de pionnen die de trainer roept aanraken (voetenwerk) om vervolgens om het doeltje heen te sprinten. Degene die als eerste het veld in komt krijgt de bal van de trainer en vervolgens wordt er een wedstrijdje gespeeld. 
Leuker maken?Afstanden kleiner/groter maken tussen de pionnen, zorg voor een hoog tempo! Werk ook met punten (het team wat als eerste zoveel punten heeft, wint).
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 10/15 minuten
Inhoud: Meteen omschakelen naar het aanvallen, diepte zoeken (zowel zonder bal als met bal), ruimte aanvallen als daar ruimte is, bal laten rollen zodat we snel kunnen toeslaan. 
3. Passen en meenemen in 1 vs 1 gericht op het aanvallen op helft tegenstander
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen, 2 (kleine) doelen en 8 pionnen voor het passen/meenemen.
Afstand: Afhankelijk van je leeftijdscategorie is het vak ongeveer 20 meter lang en 12/15 meter breed. De afstand tussen de blauwe pionnen is tussen de 8 en de 12 meter. 
Hoe werkt het? Er wordt een twee zijdes een pass oefening gedaan. Eerst gaat het eerste team (zie video). Zodra de bal aan het einde wordt meegenomen in het vak, wordt er een 1 vs 1 gespeeld. Als de aanvaller voor het eerst heeft geschoten óf de bal is afgepakt door de verdediger dan mag het andere team starten. Degene die spelen hebben dan de tijd om te spelen tot dat de ander in het veld is. 
Leuker maken?Afstanden kleiner/groter maken tussen de pionnen, zorg voor een hoog tempo! Werk ook met punten (het team wat als eerste zoveel punten heeft, wint).
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 10/15 minuten
Inhoud: Diepte aanvallen met de bal, zo passen dat je teamgenoot er meteen iets mee kan, zo meenemen dat je meteen kan afwerken, tussen de palen schieten, mikken op een plekje waar de keeper niet staat.
3. (K+) 3 vs 3 gericht op het omschakelen van het verdedigen naar het aanvallen
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen en twee doel(tjes)
Afstand: Afhankelijk van je leeftijdscategorie is de afstand van het veld 12/16meter breed en 30 meter lang.
Hoe werkt het? Er wordt 3 vs 3 gespeeld. Er start 1 speler vanaf naast het doel en 2 spelers vanaf de zijkant die iets hoger staan (zie video). De spelers kunnen scoren aan de overkant. Als de bal uit is, is het andere team aan de buurt. 
Leuker maken? Afstanden kleiner/groter maken tussen de pionnen, zorg voor een hoog tempo! Werk ook met punten (het team wat als eerste zoveel punten heeft, wint).
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 20 minuten
Inhoud: Meteen omschakelen naar het aanvallen, diepte zoeken (zowel zonder bal als met bal), ruimte aanvallen als daar ruimte is, bal laten rollen zodat we snel kunnen toeslaan. 
Volg Schagen United:
Geplaatst in 08/O9, O10/O11, O12/O13 en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *