Week 10/11

Inmiddels de evaluatie week alweer achter de rug, tijd om weer naar het volgende thema te gaan! 

Waar gaan we het over hebben? Het aanvallen op de helft van de tegenpartij

Wat willen we bereiken? Dat de spelers betere steekballen gaan geven waardoor we tot grotere kansen en uiteindelijk doelpunten gaan komen

Welk spelprincipe behandelen we? Voorwaartse voetbalhandelingen 

Welk fysiek aspect behandelen we? We zijn bezig met de kracht van de spelers

Hoe werkt het? Hieronder vind je twee voorbeeld trainingen in dit thema. De opbouw van de training is als volgt:

1. Warming – up

2. Oefening 1

3. Oefening 2

4. Toepassen in partij

Het onderdeel partij hebben we niet uitgewerkt. In onderdeel 1,2 en 3 werken we telkens twee oefenvormen per ‘deel’ uit.Zo kun je in de komende twee weken kiezen en eventueel een oefening herhalen, afhankelijk van het niveau van je eigen groep. 

Veel plezier met je training!

1.Warming up parcour kracht (vorm 1)
Materialen:
Afstand: De spelers staan op minimaal 1 meter van elkaar. Wil je het zwaarder maken, vergroot dan de afstand. 
Hoe werkt het? Er zijn verschillende parcour wedstrijdjes, waarbij het team welke als eerste alle spelers het parcour heeft afgelegd, heeft gewonnen. Zie video voor de verschillende variaties! 
Leuker maken? Wees vooral enthousiast, gebruik metaforen (zie inhoud) en deel complimenten uit! Maak er direct een competitie strijd van (degene die als eerste zoveel punten individueel heeft, wint). 
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 10 tot 15 minuten 
Inhoud: Span je buikspieren aan, gebruik je kracht uit je bovenarmen, zoek balans met je voeten.
1.Warming up gooien/vangen (motorische vaardigheden)(vorm 2)
Materialen: Iedere speler heeft één bal
Afstand: Gebruik een vak van 20×20 meter of de middencirkel. 
Hoe werkt het? Iedere speler heeft een bal. De bedoeling in de verschillende variaties is dat de jongens de bal in de lucht gooien/trappen, gaan zitten op de grond, weer gaan staan en de bal vangen zonder dat deze weer stuit. Varieer in de tijd die je de spelers geeft en varieer in je oefeningen.
Leuker maken? Wees vooral enthousiast, en deel complimenten uit! Maak er eventueel een competitie strijd van (degene die als eerste zoveel punten individueel heeft, wint). 
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 10 tot 15 minuten
Inhoud: Span je buikspieren aan, gebruik je kracht uit je bovenarmen, zoek balans met je voeten.
2. 2 vs 2 rechtdoor met de nadruk op aanvallen helft tegenpartij (vorm 1)
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen en 2 (kleine) doelen. 
Afstand: Veld is, afhankelijk van je leeftijdscategorie, 12 meter breed en 20/25 meter lang. Pas de afstand eventueel aan (groter = makkelijk voor de aanvallers, kleiner = moeilijker voor de aanvallers). 
Hoe werkt het? Er wordt een 2 vs 2 gespeeld. De spelers staan aan beide kanten aan het team, 1 team per kant, waarbij hun teamgenoten aan de overkant staan. De speler met bal mag het spel starten, waarbij de overige 3 spelers het veld in komen en dan ook spelen (2 verdedigers en 1 teamgenoot van degene met bal). De speler met bal kan starten door te dribbelen, zelf een actie te maken, te passen of te schieten, kortom: hij heeft een vrije keuze. Nadat dit gestart is speel je een normale 2 vs 2. Is de bal uit? Begint er een nieuwe 2 vs 2. De beide teams mogen, afhankelijk van hoeveel spelers er zijn, 2 om 2 starten met de bal, zodat ze wisselen tussen aanvallen en verdedigen.
Leuker maken? Wees vooral enthousiast, deel complimenten uit! Maak er eventueel een competitie strijd van (degene die als eerste zoveel punten individueel heeft, wint). 
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 15 minuten
Inhoud: Vrij lopen in de diepte, zo passen dat je teamgenoot er meteen iets mee kan, zo meenemen dat je meteen kan afwerken, tussen de palen schieten, mikken op een plekje waar de keeper niet staat.
2. 2 vs 2 schuin met de nadruk op aanvallen helft tegenpartij (vorm 2)
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen en 2 (kleine) doelen. 
Afstand: Veld is, afhankelijk van je leeftijdscategorie, 12 meter breed en 20/25 meter lang. Pas de afstand eventueel aan (groter = makkelijk voor de aanvallers, kleiner = moeilijker voor de aanvallers). 
Hoe werkt het? Er wordt een 2 vs 2 gespeeld. De spelers staan aan beide kanten aan het team, 1 team per kant, waarbij hun teamgenoten schuin van elkaar aan de overkant staan. De speler met bal mag het spel starten, waarbij de overige 3 spelers het veld in komen en dan ook spelen (2 verdedigers en 1 teamgenoot van degene met bal). De speler met bal kan starten door te dribbelen, zelf een actie te maken, te passen of te schieten, kortom: hij heeft een vrije keuze. Nadat dit gestart is speel je een normale 2 vs 2. Is de bal uit? Begint er een nieuwe 2 vs 2. De beide teams mogen, afhankelijk van hoeveel spelers er zijn, 2 om 2 starten met de bal, zodat ze wisselen tussen aanvallen en verdedigen.
Leuker maken? Wees vooral enthousiast, deel complimenten uit! Maak er eventueel een competitie strijd van (degene die als eerste zoveel punten individueel heeft, wint). 
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 15 minuten
Inhoud: Vrij lopen in de diepte, zo passen dat je teamgenoot er meteen iets mee kan, zo meenemen dat je meteen kan afwerken, tussen de palen schieten, mikken op een plekje waar de keeper niet staat.
3. 3 vs 2  met de nadruk op aanvallen helft tegenpartij (vorm 1)
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen en 2 (kleine) doelen. 
Afstand: Veld is, afhankelijk van je leeftijdscategorie, 15 meter breed en 25/30 meter lang. Pas de afstand eventueel aan (groter = makkelijk voor de aanvallers, kleiner = moeilijker voor de aanvallers). 
Hoe werkt het? Er wordt een 3 vs 2 gespeeld. Er zijn 2 vaste verdedigers die je of tot een bepaald aantal doelpunten laat spelen of een bepaalde tijd laat spelen. Vervolgens wissel je deze spelers om. De aanvallers starten vanuit verschillende kanten van het veld. Aan beide zijkanten en vanaf naast het te verdedigen doel. De aanvallers starten iedere keer met bal en proberen een goal te maken bij de 2 verdedigers. Als de bal uit is of er is gescoord starten de aanvallers weer opnieuw. Scoren de verdedigers levert dit uiteraard ook (meer) punten op voor de verdedigers. Zie video! 
Leuker maken? Wees vooral enthousiast, deel complimenten uit! Maak er eventueel een competitie strijd van (degene die als eerste zoveel punten individueel heeft, wint). 
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 20 minuten
Inhoud: Vrij lopen in de diepte, zo passen dat je teamgenoot er meteen iets mee kan, zo meenemen dat je meteen kan afwerken, tussen de palen schieten, mikken op een plekje waar de keeper niet staat.
3. 4 vs 3  met de nadruk op aanvallen helft tegenpartij (vorm 2) 
Materialen: Gebruik 6 pionnen om het veld af te bakenen en 2 (kleine) doelen. 
Afstand: Veld is, afhankelijk van je leeftijdscategorie, 15 meter breed en 30 meter lang. Pas de afstand eventueel aan (groter = makkelijk voor de aanvallers, kleiner = moeilijker voor de aanvallers). 
Hoe werkt het? Er wordt een 4 vs 3 gespeeld. Er zijn 3 vaste verdedigers die je of tot een bepaald aantal doelpunten laat spelen of een bepaalde tijd laat spelen. Vervolgens wissel je deze spelers om. De aanvallers starten vanuit verschillende kanten van het veld. Aan beide zijkanten en vanaf naast het te verdedigen doel. De aanvallers starten iedere keer met bal en proberen een goal te maken bij de 3 verdedigers. Als de bal uit is of er is gescoord starten de aanvallers weer opnieuw. Scoren de verdedigers levert dit uiteraard ook (meer) punten op voor de verdedigers. Zie video! 
Leuker maken? Wees vooral enthousiast, deel complimenten uit! Maak er eventueel een competitie strijd van (degene die als eerste zoveel punten individueel heeft, wint). 
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 20 minuten
Inhoud: Vrij lopen in de diepte, zo passen dat je teamgenoot er meteen iets mee kan, zo meenemen dat je meteen kan afwerken, tussen de palen schieten, mikken op een plekje waar de keeper niet staat.
Eindspel (bonus)
Materialen: Iedere speler heeft 1 bal. Verder gebruik je een grote goal.
Afstand: Laat de spelers de bal neerleggen tussen de penalty stip en de 16 meter lijn. Afhankelijk van je leeftijdscategorie kan je de bal dichterbij (makkelijker) of verder weg (moeilijker) laten neerleggen.
Hoe werkt het? Het spel heet ‘latje rebound’ en is vooral bedoeld om de training leuk af te sluiten én om spelers beter de bal te laten trappen. De bedoeling is dat de spelers de bal op de lat schieten, waarbij de bal dan vervolgens terug komt. Terwijl de bal dan nog in de lucht is, is het de bedoeling dat de spelers de bal direct tegen het net in het doel schieten/koppen. Dus de rebound, moet direct tegen het net! Indien dit te moeilijk is voor jou leeftijdscategorie is latje trap natuurlijk ook al een leuke afsluiting!Geen succesvolle pogingen in de voorbeeldvideo, wel een heleboel lol!
Leuker maken? Wees vooral enthousiast, deel complimenten uit! De competitie strijd barst van zelf los!
Tijd: Afhankelijk van je leeftijdscategorie: 5 – 10 minuten
Inhoud: – 
Volg Schagen United:
Geplaatst in 08/O9, O10/O11, O12/O13 en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *